kachestvena-dograma-za-vashiya-dom
ekspert dograma

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ СГЛОБЯЕМИТЕ КЪЩИ С ХОУМПЛАСТ?


КЪЩИ С ХОУМПЛАСТ. Доскоро българинът не гледаше с добро око и беше скептичен към сглобяемите къщи, сега обаче вече започва да свиква с мисълта, че не е нужно да строи дом с години, да копае дълбоки основи и да лее бетонни плочи, като може само за няколко месеца да си построи дом, използвайки новите съвременни технологии.

Предлагането на различни технологии за сглобяеми къщи става все по-голямо. Трябва да се обърне внимание на детайли,  когато ще се избира технологията и фирмата, която ни я предлага.

Да изградим Наш собствен дом е приятно, но и доста трудно начинание. И все пак за смелчаците, нека обясним кои са технологиите за строеж на сглобяема къща и препоръчаните от тях за климатичните условия по нашите ширини. Като всяко нещо и сглобяемите къщи имат както предимства, така и недостатъци и е добре да се информираме своевременно за тях. Документацията обаче и за тях е почти същата както при традиционното строителство и отнема почти същото време. Може би само разрешителното за строеж се получава по-лесно поради олекотената конструкция и по-малката зависимост от вида на терена и парцела, на който сме решили да строим. Малко по-лесно се осъществяват и ВИК инсталациите, а ако се спрете на собствена пречиствателна станция нещата се опростяват значително.

Красивите „американски тип“ сглобяеми къщи с хоум пласт

Да започнем от американският тип сглобяеми къщи със скелетно-гредови конструкции. Дървото по принцип е материал, който участва традиционно в строителството на къщи. В България при сглобяемите къщи американски тип, то е основна градивна конструкция и тези къщи, като са значително по-леки и затова при добро изпълнение са изключително устойчиви на земетресения. Това е предимство, което не е за пренебрегване. Като прибавим топлината и уюта, които дървото дава в един дом и това, че строителството не отнема повече от 4 до 6 месеца, то една такава къща става много по-привлекателна за повечето хора. Особен недостатък си остава обаче, че дървото е доста лесно горим материал и ако се спрете на този вариант строителство е нужно да има сериозно обезопасяване. Освен за пожаро-устойчивост е нужно обезопасяване и против дървояди, плесени и гъбички, което изисква сериозна предварителна обработка на дървения материал. Сглобяемите къщи с хоум пласт със скелетно-гредови конструкции много лесно се превръщат в модерен нискоенергиен дом тъй като в стените им се вгражда топлоизолация от съвременни материали, която може да бъде: – Каменна вата – произвежда се от вулканична скала и е със сериозна плътност и изолационни качества. Сериозно предимство е, че е пожароустойчива и е естествен материал, който дава висока степен на звуко-изолация. – Пенополиуретан – това е изолационен материал с по-добри топло-изолационни качества от каменната вата, но не е толкова пожароустойчив и не е добър звуко-изолатор. – Стиропор – добри топлоизолационни качества, но е лесно запалим и с лоши звукоизолационни качества.

Когато избираме технологията за сглобяема къща с хоум пласт:

Много важно да се съобразим с климатичните особености на мястото, където сме решили да бъде нашия дом.  Високата влажност, сеизмичната активност на района, резките климатични промени  и др. особености са от особена важност и трябва да бъдат съобразени от фирмата изпълнител. Никога не бива да се пести от изолация и качествени материали. Дървената конструкция от добре обработено дърво с изолация от каменна вата с плътност 40-50 кг. на м3 е добро решение според специалистите за една ниско енергийна сглобяема къща от „американски тип“.

Сглобяеми къщи  с конструкция от дървени трупи

При този тип строителство се използва конструкция от цилиндровани трупи като те са така конструирани, че има специфична закопчаваща сглобка за точно припасване на елементите и стените. Обикновено между самите греди има и уплътняваща лента, а  на външните стени се прави изолация или от каменна вата или дървена облицовка.  Самите стени са от слепени дървени греди (два или три слоя) със сглобка като в местата на пресичане има специално кръстосано сглобяване. Покривът им е от дърво като се изгражда от дървени ферми с плътна обшивка от дърво – добре обработени греди. Прозорците и вратите също са дървени от масивна иглолистна дървесина и затова този тип сглобяеми къщи се наричат  – дървени къщи от руско-финландски тип. Дървените къщи от руско-финландски тип стават приказно красиви и са много топли и уютни. Не забравяйте да сложите дървена дограма от РОЛПЛАСТ за сглобяема къща . От изключителна важност при тях е качествената предварителна обработка на дървото и пожарообезопасяването, което всъщност е от значение за всеки дом.  Животът на един такава къща не е в никакъв случай по –кратък от традиционното тухлено строителство, а топлината и уюта в него са много повече. Сглобяемите къщи във всичките им варианти и технологии стават все по-популярни поради сухият тип строителство, бързите срокове и все по-добрите цени. Една такава къща е много по-непрентенциозна както към терена и мястото, с което разполагаме за строеж, така и по отношение на изготвянето на нужната документация за узаконяването й. От изключителна важност е обаче да се избере правилният строител и да се спазва стриктно технологията на строителство с качествени материали без да се пести от тях с цел по-голяма печалба. Разбира се, това е от първостепенна важност за какъвто и да било тип строителство.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
×
Позвъни
Адрес